Είσοδος

Η θέρμανση με τζάκια και ξυλόσομπες απειλεί την Υγεία αλλά και … τις τσέπες!

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 11:35

rypansiΤις χειμωνιάτικες νύχτες θα έχετε αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ομίχλης και τις έντονης οσμής από το κάψιμο του ξύλου που προφανώς δεν προέρχεται από τα κάρβουνα που ανάβει η ψησταριά της γειτονιάς σας.Λόγω της οικονομικής κρίσης,ο κόσμος θεώρησε καλό να γυρίσει στις παραδοσιακές μορφές θέρμανσης όπως τζάκι ή ξυλόσομπες. Όμως σε αντίθεση με τα χωριά που σε συγκεκριμένη επιφάνεια έχουμε μονοκατοικίες,σε ίδιες επιφάνειες έχουμε πολυκατοικίες δηλαδή πολλά περισσότερα τζάκια από ότι στο χωριό και σε χώρους πιο ανοικτούς από ότι οι μεγάλες πόλεις.
Όμως παρακάτω θα εξετάσουμε το θέμα και από άλλες δυο πλευρές: Υγεία και …οικονομία.   
Η ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών Ιανουάριος 2013, είναι αρκετά κατατοπιστική και κατανοητή!
Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.
Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα.
Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού, τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εσπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε­ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικρο σωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.

 asthmaΣτο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητας τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρααναπνευστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.αΕπίσης, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη απο 7 μm προκαλούν καταστροφή των μακροφάγων στο κυκλοφορικό σύστημα, καταστρέφουν το ενδοθήλιο των μικρών αγγείων, δημιουργούν μικροθρομβώσεις και συχνά πυροδοτούν στεφανιαία νόσο και ΑΕΕ(αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια), ή σε οξείες καταστάσεις έως και πνευμονικό οίδημα.Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0.1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.  


Πόσο κοστίζουν άραγε τα ξύλα που χρειάζεστε για να ζεστάνετε το σπίτι σας;;

  θα υπολογίσουμε πόσο ξύλο χρειάζεται για να καλύψουμε ένα μέτρια μονωμένο σπίτι 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων. (Μια σύγχρονη κατοικία στην Ελλάδα κατασκευής της τελευταίας δεκαετίας με θερμομόνωση και διπλά κουφώματα θεωρείται ως μέτρια). Ο χώρος αυτός χρειάζεται περίπου 10 kw(kilowatt).

tzaki-ksula Το ξύλο έχει συγκεκριμένη θερμαντική απόδοση. Θερμαντική απόδοση του ξύλου ονομάζεται η ποσότητα της ενέργειας που εκλύεται από την καύση ενός κιλού ξύλου. Μια μέση τιμή είναι 4,2 kw.

 

 Αν μια εστία είχε απόδοση 100% τότε θα χρειαζόμασταν 10/4,2=2,38 ξύλα την ώρα για να έχουμε στο χώρο μας 4,2 kw. Το ποσοστό αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Σε όλες τις εστίες υπάρχει απώλεια θερμαντικής απόδοσης η οποία οφείλεται στην έξοδο των καυσαερίων από την καμινάδα, την υγρασία των ξύλων και στα υπολείμματα της καύσης (στάχτη).

 

 Ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης μιας ενεργειακής εστίας ξύλου είναι 83%. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική απόδοση της εστίας με ένα ξύλο 4,2 Kw είναι 4,2x 83%= 3,486Κw. Με αυτήν την εστία χρειαζόμαστε 10/3,486= 2,86 κιλά ξύλου την ώρα για να έχουμε 10 Κw.

 

  energeiako

Ένα μέσο ενεργειακό τζάκι έχει απόδοση 70%. 
δηλαδή για ιδιο ξύλο όπως παραπάνω: 4,2x 70%= 2,94Κw Με αυτήν την εστία χρειαζόμαστε 10/2,94= 3,4 κιλά ξύλου την ώρα για να έχουμε 10 Κw.
 

Ένα απλό ανοιχτό τζάκι έχει απόδοση 12% 
Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική απόδοση της εστίας με ένα ξύλο 4,2 Kw είναι 4,2x 12%= 0,50Κw Με αυτήν την εστία χρειαζόμαστε 10/0,5= 20 κιλά ξύλου την ώρα για να έχουμε 10 Κw.

  

 Η χρήση ενός τζακιού σαν κύρια θέρμανση προϋποθέτει ότι το τζάκι θα καίει για 12 περίπου ώρες τη μέρα, 30 μέρες το μήνα. Ας υπολογίσουμε πόσο ξύλο χρειάζεται ο χώρος των 100 τετραγωνικών για να ζεσταίνεται αποκλειστικά με ξύλο για έναν ολόκληρο μήνα.Ο παρακάτω υπολογισμός έγινε με 12 λεπτά το κιλό ενώ σήμερα βλέπουμε κάποια αύξηση που φτάνει και τα 17 λεπτά!!!

 Με το αποδοτικότερο ενεργειακό τζάκι, χρειαζόμαστε 2,87x 12=34,44 κιλά τη μέρα και 34,44x30= 1033,2 κιλά ξύλα το μήνα με κόστος πάνω απο 124€ το μήνα.

 

 Με ένα συνηθισμένο ενεργειακό τζάκι, χρειαζόμαστε 3,486x 12=41,83 κιλά τη μέρα και 41,83x30= 1254,96 κιλά ξύλα το μήνα με κόστος πάνω απο 150€ το μήνα.

 

 Με απλό τζάκι, χρειαζόμαστε 20x12=240 κιλά τη μέρα και 240x30= 7τόνους και 200 κιλά ξύλα το μήνα με κόστος πάνω απο 864€ το μήνα.

 

 Κάντε την σύγκριση με το κόστος πετρελαίου. Μην ξεχάσετε όμως την διευκόλυνση που έχετε με το πετρέλαιο θέρμανσης, την ομοιομορφία ενώ παράλληλα θυμηθείτε τα παραπάνω όσον αφορά την υγεία μας.

 Πιστεύω ότι αν κατεβάσουμε 2 βαθμούς τον θερμοστάτη του σπιτιού μας, κάνουμε συντήρηση του καυστήρα και ετήσια αλλαγή στο μπέκ έκχυσης, χαμηλώσουμε στους 45ο την θερμοκρασία του κυκλοφορητή, εξαερώνουμε τακτικά  τα σώματα και βάλουμε αλουμινένια αντανακλαστικά πίσω από τα σώματα καλοριφέρ, τότε θα καταφέρουμε μειωμένη κατανάλωση ακόμα και από πέρσι. 

Πηγές:Ιατρικός σύλλογος Αθηνών, www.alexandrostzakia.gr

Συν/μένα θα βρείτε την παρέμβαση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών σχετικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον και την υγεία.(21/2/2013)

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος αρχείου
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (xxianfeb2013.pdf)xxianfeb2013.pdf 171 Kb

Αναστάσεως 19, 16452,
Αργυρούπολη
Τηλ : 210-9635236, Fax : 210-9635959
e-mail : mail(at)1epal-argyr.att.sch.gr

Copyright © 2014, Βασιλάκης Βασίλειος, Κοζομπόλη Χρυσάνθη
Επιμέλεια Δημοσιεύσεων:  Βασιλάκης Βασίλειος

Μοιραστείτε την Ιστοσελίδα μας

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες422
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
Guests 16
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.