Είσοδος
        

Χημεία

Φωτοχημική Ρύπανση

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 12:11

 Ο μύθος που ήθελε το κέντρο επιβαρυμένο από το νέφος και τα προάστια ανάσες καθαρού αέρα έχει καταρριφθεί από καιρό. Πλέον παρουσιάζονται εξίσου μολυσμένα, με ίδιους ή διαφορετικούς ρύπους, ανάλογα με τις συνθήκες και το μικροκλίμα τους.

Σε κάθε περιοχή κυριαρχούν διαφορετικοί ρύποι ανάλογα με τις εκπομπές του εδάφους, τις χημικές διεργασίες, τις κλιματολογικές συνθήκες και το γεωγραφικό ανάγλυφο. Το διοξείδιο του αζώτου και το μονοξείδιο του άνθρακα προτιμούν το κέντρο, το όζον τα προάστια, ενώ ο πιο επικίνδυνος ρύπος, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, πάνε... παντού.

Πρωταθλήτρια σε αυτά -που δημιουργούνται από πολλές πηγές όπως βιομηχανία, κεραμοποιία, τουβλάδικα, οχήματα, πλοία, οδικά έργα- δεν αναδεικνύεται μόνο η Αριστοτέλους που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (με 178 ημέρες υπέρβασης του ορίου), αλλά και τα προάστια, όπως η Λυκόβρυση (με 126), το Μαρούσι (με 110) και η Αγία Παρασκευή (με 67).

«Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια είναι ειδική περίπτωση, αφού είναι και πρωτογενούς και δευτερογενούς προέλευσης», λέει ο κ. Πάρις Ζήκος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. «Ενα μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε μεταφορά σκόνης από απομακρυσμένες περιοχές π.χ. Σαχάρα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές τιμές παντού…»

Οι ρύποι διακρίνονται σε πρωτογενείς που εκπέμπονται απευθείας από τις πηγές ρύπανσης (μονοξείδιο άνθρακα και αζώτου, διοξείδιο θείου) και σε δευτερογενείς που σχηματίζονται με χημικές αντιδράσεις μεταξύ πρωτογενών, παρουσία ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών. «Δεδομένου ότι η κύρια πηγή ρύπανσης στην Αθήνα είναι η κυκλοφορία, μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πρωτογενών ρύπων εμφανίζονται στο κέντρο», εξηγεί ο κ. Ζήκος. Αντίθετα, οι δευτερογενείς (όζον) εμφανίζονται στην περιφέρεια, όπου ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων μεταφέρονται οι πρωτογενείς ρύποι. Κατά τη μεταφορά γίνονται οι χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν τους δευτερογενείς.

Στο κέντρο

Τα οξείδια του αζώτου κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο και στον Πειραιά. Προέρχονται από καύσιμα αυτοκινήτων, κεντρικές θερμάνσεις, βιομηχανίες. Η δημιουργία του διοξειδίου του αζώτου είναι αποτέλεσμα δευτερογενούς αντίδρασης του μονοξειδίου του αζώτου με το όζον. Ουσιαστικά «τρώει» όζον για να δημιουργηθεί, έτσι όπου έχουμε υψηλές συγκεντρώσεις από το ένα υστερεί το άλλο. Π.χ. στην Αριστοτέλους που το διοξείδιο του αζώτου αγγίζει τα 71 mg/m3 (21 mg/m3 πάνω από το όριο) δεν παρουσιάζονται υπερβάσεις των ορίων του όζοντος.

Το διοξείδιο του θείου, παλιός γνώριμος, προϊόν κεντρικών θερμάνσεων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων, βρίσκεται σε υποχώρηση. Θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει περισσότερο, καθώς τα διυλιστήρια παράγουν πετρέλαιο με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, όμως υπάρχει και το… λαθρεμπόριο. Οσο για το μονοξείδιο του άνθρακα, που προέρχεται από τα βενζινοκίνητα, βρίσκεται σε υποχώρηση λόγω της εισόδου αυτοκινήτων νέας τεχνολογίας, όμως στη θέση του αναπτύχθηκε το βενζόλιο, γέννημα των καταλυτικών οχημάτων, ειδικά με παραμελημένο ή ληγμένο καταλύτη. Παρ' όλα αυτά, μόνο ένας σταθμός, της Πατησίων, το μετράει!

Στα προάστια

Το όζον είναι ο ρύπος των προαστίων. Οι περισσότερες ημερήσεις υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης σημειώθηκαν σε προάστια όπως η Λυκόβρυση, οι Θρακομακεδόνες, η Αγία Παρασκευή. Υπήρξαν και περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου συναγερμού εκ των οποίων τέσσερις σημειώθηκαν στη Λυκόβρυση και στους Θρακομακεδόνες, δύο στην Αγία Παρασκευή και μια στη Νέα Σμύρνη και τα Λιόσια. «Το όζον παρασύρεται από την θαλάσσια αύρα προς Βορράν, εγκλωβίζεται από τους ορεινούς όγκους και επικάθηται στα βόρεια προάστια», εξηγεί στο ΟΙΚΟ η κ. Ελενα Γεωργοπούλου, χημικός μηχανικός του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Θρακομακεδόνων, που έχουν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις όζοντος. Δέχονται δύο ρεύματα αύρας: από την Ελευσίνα και το κέντρο. Το όζον δεν μπορεί να διαφύγει λόγω Πάρνηθας και στέκεται εκεί.»

 

ΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΚΑΘΕ ΡΥΠΟΣ

 ΟΖΟΝ (Ο3)

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, ξερό λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες, αυξημένες πιθανότητες σε μολύνσεις του αναπνευστικού και ερεθισμό των ματιών. Προκαλεί ζημιές στα φυτά και στα δάση.

ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO)

Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, χτυπώντας κυρίως το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Υψηλές συγκεντρώσεις προκαλούν ζαλάδα, πονοκεφάλους και κόπωση.

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ (ΝΟ2)

Συμβάλλει στη δημιουργία της όξινης βροχής. Σε υψηλές συγκεντρώσεις βλάπτει ανθρώπους και βλάστηση. Προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες στα παιδιά, δυσκολεύει την αναπνοή των ασθματικών.

ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ (ΡΜ10)

Οσο μικρότερα είναι, τόσο βαθύτερα εισχωρούν στο αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, ενώ επιδεινώνουν τα συμπτώματα ευαίσθητων ομάδων, που πάσχουν από άσθμα και καρδιαγγειακές παθήσεις.

ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ (SO2)

Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, αλλοιώσεις σε βλάστηση και υλικά.

ΒΕΝΖΟΛΙΟ (C6H6)

Πολύ επικίνδυνο, προκαλεί ασθένειες του αίματος, έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο.

Βιβλιογραφία:

  1. ΥΠΕΚΑ,
  2. Καθημερινή.
  3. Σημειώσεις Πρόδρομου Ζάνη,επικ.καθηγητ. Τμήμα Κλιματολογίας ΑΠΘ
Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος αρχείου
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Ατμοσφαιρική ρύπανση.pdf)Ατμοσφαιρική ρύπανση.pdf 2203 Kb

Αναστάσεως 19, 16452,
Αργυρούπολη
Τηλ : 210-9635236, Fax : 210-9635959
e-mail : mail(at)1epal-argyr.att.sch.gr

Copyright © 2014, Βασιλάκης Βασίλειος, Κοζομπόλη Χρυσάνθη
Επιμέλεια Δημοσιεύσεων:  Βασιλάκης Βασίλειος

Μοιραστείτε την Ιστοσελίδα μας

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες305
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
Guests 8
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.