Είσοδος
        

Χημεία

Πολυμερισμός-Πολυμερή

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 18:48 Γράφτηκε από τον/την Παναγιώτης Αρφάνης

ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΥΜΕΡΗ

Οργάνωση διδασκαλίας, πλεονεκτήματα:

Το σχέδιο αυτό έχει ετοιμαστεί για να παρουσιάσει γενικές έννοιες της Οργανικής Χημείας σε μαθητές κυρίως Επαγγελματικών, Τεχνολογικών Λυκείων αλλά και Γενικών Λυκείων που, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό και όχι σε εκείνους που θα κατευθυνθούν προς τις θετικές επιστήμες. Έτσι η έμφαση στην εννοιολογική διάσταση της επιστημονικής γνώσης δίνεται στην επεξεργασία βασικών εννοιολογικών πλαισίων και εννοιών-κλειδιών της Χημεία. Επίσης αναδεικνύεται η μεθοδολογική διάσταση της επιστημονικής γνώσης μέσω της διδασκαλίας με την προσομοίωση και τις δραστηριότητες των μαθητών. Τέλος, με την εφαρμογή εκπαιδευτικού λογισμικού, αξιοποιείται η Τεχνολογία Πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Βασικό μοχλό της βιομηχανικής επανάστασης αποτέλεσε η συστηματική εκμετάλλευση ως πηγή ενέργειας, των ορυκτών καυσίμων, δηλαδή των γαιανθράκων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αποτέλεσμα της εντατικής αυτής εκμετάλλευσης των ορυκτών πηγών ήταν η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η βελτίωση της διατροφής, η αύξηση του ορίου ηλικίας του ανθρώπου, η αύξηση του συνολικού πληθυσμού και η εμφάνιση νέου κοινωνικού και πολιτικού καθεστώτος. Για να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή, χρησιμοποιήθηκαν τα γεωργικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ρουχισμό και κατοικία, αναπτύχθηκε η βιομηχανία των πλαστικών και μία σειρά χημικών βιομηχανιών.

               Είναι πολύ βασικό για τους μαθητές να καταλάβουν πώς μια μακρομοριακή δομή ενός πολυμερούς σώματος προκύπτει από ένα σχέδιο επανάληψης των δομικών μονάδων των ατόμων και πώς αυτές οι δομικές μονάδες προκύπτουν από τα μόρια μονομερών. Να κατανοήσουν ότι αυτή η μακρομοριακή δομή αποτελείται από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο των ατόμων. Με το λογισμικό Polymerix3D επιτυγχάνεται εύκολα αυτή η οπτικοποίηση. Το Λογισμικό μοριακής απεικόνισης Polymerix3D που ανήκει στο εκπαιδευτικό λογισμικό Πρακτικής και εξάσκησης ChemModels του Α.Π.Θ. υπάρχει στην Διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Παιδείας e-yliko.gr ΕΔΩ σαν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο με την ονομασία Άνθρακας Β και διατίθεται ελεύθερα για εκπαιδευτική χρήση.

o Οι μαθητές παρακολουθούν την παρουσίαση*, ενημερώνονται και σχολιάζουν.

o Αφού εξοικειωθούν με τη χρήση του λογισμικού με επίδειξη από τον καθηγητή, μελετούν κάποια πολυμερή και ανακαλύπτουν τα μονομερή από τον πολυμερισμό των οποίων προκύπτουν.

o Επίσης μελετούν μονομερή και ανακαλύπτουν τα πολυμερή τα οποία προκύπτουν από τον πολυμερισμό τους.

o Συμπληρώνουν το φύλλο εργασίας** με βάση τις γνώσεις που αποκόμισαν.

o Με τον τρόπο αυτό, ο εκπαιδευτικός διαθέτει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τους μαθητές, λόγω της συνεργατικής μάθησης. Επίσης πολλά ερωτήματα απαντιούνται κατά τη διάρκεια του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών.

Βιβλιογραφία: L. D. Antonoglou, N. D. Charistos and M. P. Sigalas 
"Design of Molecular Visualization Educational Software for Chemistry Learning", in “Leading-Edge Educational Technology”, Nova Publishers,  , Chapt 5, (2008)

Διδακτικοί στόχοι Οι μαθητές μετά το μάθημα θα πρέπει:

  • Να αναγνωρίζουν ένα πολυμερές
  • Να αναγνωρίζουν τις δομικές μονάδες από τις οποίες αποτελείται ένα πολυμερές
  • Να περιγράφουν την δημιουργία πολυμερών από τα μονομερή τους
  • Να εξηγούν την δημιουργία πολυμερών σαν μια ιδιότητα προσθήκης των αλκενίων.
  • Να γράφουν το γενικό σχήμα αντιδράσεων πολυμερισμού αλκενίων.

* Η παρουσίαση βρίσκεται εδώ:

**Το φύλλο εργασίας θα το βρείτε στο συν/μένο

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος αρχείου
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (POLYMERH_POLYMERISMOS_FYLLOERGASIAS.pdf)POLYMERH_POLYMERISMOS_FYLLOERGASIAS.pdf 144 Kb

Αναστάσεως 19, 16452,
Αργυρούπολη
Τηλ : 210-9635236, Fax : 210-9635959
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Copyright © 2014, Βασιλάκης Βασίλειος, Κοζομπόλη Χρυσάνθη, Τζανάκης Δημήτριος
Επιμέλεια Δημοσιεύσεων: Αρφάνης Παναγιώτης, Βασιλάκης Βασίλειος

Μοιραστείτε την Ιστοσελίδα μας

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες1290
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
Guests 17
DEBUG
Time:[0.00709891319275sec]
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.

Κονσόλα Αποσφαλάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων