Είσοδος
        

Χημική αντίδραση,Στοιχειομετρία

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 20:45

Με τον όρο χημική αντίδραση χαρακτηρίζεται γενικά οποιαδήποτε διεργασία μετασχηματισμού μιας χημικής ουσίας σε άλλη. Ακριβέστερα, χημική αντίδραση είναι μια μεταβολή της ύλης κατά την οποία μία ή περισσότερες ουσίες (αντιδρώντα) μετατρέπονται σε μία ή περισσότερες διαφορετικές ουσίες. Οι χημικές  αντιδράσεις περιγράφονται με τη βοήθεια χημικών εξισώσεων.

Σε κάθε χημική αντίδραση, ο συνολικός αριθμός ατόμων των αντιδρώντων ισούται με το συνολικό αριθμό ατόμων των προϊόντων. Ισοδύναμα, η συνολική μάζα των αντιδρώντων είναι ίση με τη συνολική μάζα των προϊόντων. Η τελευταία πρόταση είναι γνωστή και ως αρχή διατήρησης της μάζας.

Στη χημική αντίδραση τα άτομα των χημικών στοιχείων που λαμβάνουν μέρος είτε μεμονωμένα είτε συμμετέχοντας σε αρχικές χημικές ενώσεις, αναδιατάσσονται με συνέπεια ή να δημιουργούν νέες χημικές ενώσεις ή ν΄ αποχωρίζονται από τις αρχικές, σε ίδιο πάντα αριθμό ατόμων, αλλά σε διαφορετικούς όμως συνδυασμούς. Και αυτό γιατί σε μια χημική αντίδραση η ύλη αλλάζει μορφές και ιδιότητες αλλά δε καταστρέφεται ούτε δημιουργείται. Τα αρχικά στοιχεία ή ενώσεις λέγονται αντιδρώντα ενώ τα παραγόμενα, προϊόντα της χημικής αντίδρασης.

Οι χημικές αντιδράσεις γίνονται παντού …. στο σώμα μας , στο περιβάλλον , στη κουζίνα μας …..Ορισμένες από αυτές τις χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ενέργεια ή χημικές ενώσεις που διευκολύνουν τη ζωής μας.

Η μελέτη των χημικών αντιδράσεων είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο της χημείας.

Η Στοιχειομετρία είναι ένας κλάδος της χημείας που ασχολείται με τις σχετικές ποσότητες των αντιδρώντων και προϊόντων στις χημικές αντιδράσεις. Σε μια ισορροπημένη χημική αντίδραση, οι σχέσεις μεταξύ των ποσοτήτων των αντιδρώντων και προϊόντων, εκφράζονται συνήθως με μια αναλογία ακεραίων αριθμών. Η Στοιχειομετρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποσοτικούς υπολογισμούς, όπως την ποσότητα των προϊόντων (σε μάζα, moles, όγκος, κτλ.) που μπορεί να παραχθεί με δεδομένη ποσότητα αντιδρώντων. Επειδή οι χημικές ενώσεις αποτελούνται από ένα τεράστιο αριθμό σωματιδίων, είμαστε υποχρεωμένοι να εισάγουμε το mole μια μονάδα μέτρησης ποσότητας της ύλης.

Η έννοια mole είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από τους μαθητές. Με την χρήση ΤΠΕ επιδιώκεται η όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνιση της. Ο εκπαιδευτικός διαθέτει περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τους μαθητές, λόγω της συνεργατικής μάθησης. Επίσης πολλά ερωτήματα απαντιούνται κατά τη διάρκεια του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών. Η ελκυστικότητα που ασκούν οι νέες τεχνολογίες κάνουν το μάθημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον.  

Μετά το τέλος των μαθημάτων, ο μαθητής θα πρέπει:

  1. Να συμβολίζει ένα χημικό φαινόμενο (χημική αντίδραση) με μια χημική εξίσωση και να την ισοσταθμίζει.
  2. Να ταξινομεί τις χημικές αντιδράσεις σε κατηγορίες και να αναγνωρίζει από ένα σύνολο αντιδράσεων σε ποια κατηγορία ανήκει η καθεμιά.
  3. Να ορίζει τι είναι σχετική ατομική μάζα και τι σχετική μοριακή μάζα.
  4. Να αναλύει την έννοια του molκαι του γραμμομοριακού όγκου
  5. Να κατανοήσει την υπόθεση Avogadro και να την παίρνει σαν βάση στους υπολογισμούς του
  6. Να υπολογίζει τη μάζα ή τον όγκο αερίου (σε STPσυνθήκες) ή και τον αριθμό μορίων, αν γνωρίζει τον αριθμό των molμιας καθαρής ουσίας και αντίστροφα.
  7.  Να χρησιμοποιεί το mol για τον υπολογισμό της μάζας (m) ή του όγκου (V) αντιδρώντων – προϊόντων.
  8. Να υπολογίζει την ποσότητα ενός αντιδρώντος ή ενός προϊόντος, όταν γνωρίζει την ποσότητα του ενός άλλου αντιδρώντος ή προϊόντος.

 Τα συν/μένα pdf (παρουσιάσεις ppt) βοηθούν στην επίτευξη όλων των παραπάνω.

Καλή μελέτη!

Συνημμένα:
ΑρχείοΠεριγραφήΜέγεθος αρχείου
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (1.XHM_ANTIDRASEIS_XHMIKH_EXISWSH.pdf)1.XHM_ANTIDRASEIS_XHMIKH_EXISWSH.pdf 3549 Kb
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (2.XHM_ ANTIDRASEIS_STOIXEIOMETRIA_MOL.pdf)2.XHM_ ANTIDRASEIS_STOIXEIOMETRIA_MOL.pdf 2490 Kb

Αναστάσεως 19, 16452,
Αργυρούπολη
Τηλ : 210-9635236, Fax : 210-9635959
e-mail : mail(at)1epal-argyr.att.sch.gr

Copyright © 2014, Βασιλάκης Βασίλειος, Κοζομπόλη Χρυσάνθη
Επιμέλεια Δημοσιεύσεων:  Βασιλάκης Βασίλειος

Μοιραστείτε την Ιστοσελίδα μας

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες1274
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
Guests 12
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.